Een ieder is bij ons vrij om te verbouwen wat hij of zij wilt. Fruit en bloemen, vooral groente, permacultuur of van alles een beetje, alles mag. Wel zijn er een paar regels waar we ons met zijn allen aan moeten houden. Een kleine greep daarvan hieronder, de uitgebreide regels vind je in de Statuten en Huishoudelijke Reglementen onder bestuur.

wilde bloemenWisselteelt

Onze tuinen wisselen nogal eens van eigenaar, je weet dus nooit precies wat de vorige tuinders met de tuin hebben gedaan. Om toch één lijn te trekken verwachten we van iedere tuinder dat deze zich aan wisselteelt houdt. Waar jaar één de aardappels staan, staan jaar twee de kolen. Dat jaar daarop staan dan de aardappels op veld twee en de kolen op veld drie. Enzovoort.

Bestrijdingsmiddelen

Nog een afspraak die wij met elkaar maken is het voorkomen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Producten van het soort herbiciden zijn verboden. Andere middelen zijn alleen toegestaan op eigen tuin, waar ten allen tijden voorkomen moet worden dat er gif op de buurakkers komt.

Andere bewoners van de tuinZwanen

Elk jaar houdt de natuurwerkgroep bij welke dieren er gespot worden op de tuin. Veel vogels, vlinders,

wormen en rupsen. Er waakt een grote haas en er zijn verschillende wezels, ratten, muizen en ander kleinvoetig spul gezien. Houdt er in het voorjaar rekening mee met snoeien dat er wel eens een nestje aanwezig kan zijn. Weet je nou niet wat je ermee aan moet, maar wil je er wel wat mee, neem dat contact op met de Natuurwerkgroep (secretaris@aatuinen.nl) Mocht je in een muizenplaag terecht zijn gekomen, dan zijn ook hiervoor wel tuinders die je op weg kunnen helpen.

Niet te dicht bij de rand

Ook een vorm van prettig samen tuinieren is het bepalen van de scheidingswand. Sommige tuinen hebben bij oplevering al een duidelijke grens. Soms kom je samen overeen iets anders te doen en meer dan eens gaat ieder zijn eigen gang. Dat mag allemaal, houdt er alleen wel rekening mee dat wat je plant ook groeit. Plaats heesters en laagstammige fruitbomen minstens een meter van de grens.Vergunning aanvragentuinhuis

Wil je op je tuin een tuinhuisje, een kas of een gereedschapskist bouwen, dan heb je een vergunning nodig; bedenk wel, dit is op eigen risico. Hiervoor  vergunningen@aatuinen.nl .  De commissaris kan je alles vertellen over de regels. Deze zijn ook te vinden in het Huishoudelijke Reglement. Realiseer je bouwsel zonder vergunning  niet worden toegestaan. Je bent dan ook verplicht deze te verwijderen als je hierop wordt aangesproken.

Tuincontrole

En om dit alles een beetje te handhaven organiseert de commissaris tuinzaken twee keer per jaar een tuincontrole. Dit doet zij samen met een aantal tuinders die met een afvinklijst langs alle tuinen lopen. Mocht je tuin niet in orde zijn, bijvoorbeeld bij veel achterstallig onderhoud, slecht onderhouden heg en pad, of een dicht slibbende sloot dat hoor je dit persoonlijk van onze commissaris. Er vindt zowel in het voorjaar als in het najaar een controle plaats.

Diefstal

Helaas vindt er ook nogal eens wat vandalisme plaats. Hier kan de vereniging weinig aan doen. Je kunt aangifte doen, zelf schiet je er meestal weinig mee op, maar hoe meer er op de stapel komt, des te sterker komen we te staan. Voor vragen of hulp kan de commissaris tuinzaken je hiermee helpen, tuinzaken@aatuinen.nl.