Bijenzwerm melden.

Bijenzwerm in de Aa-tuinen melden ?

 

In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli of augustus vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat ze dit hebben gevonden maakt het zwerm een tussenstop. Dit is een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een aantal uur tot soms een dag hangen. Ondertussen gaan verkenners op zoek naar een nieuw permanent ‘huis’.

Je bent dus getuige van het ontstaan van een nieuw bijenvolk. Een zwerm kan er heel indrukwekkend eruit zien en kan wel bestaan uit 20.000 bijen. Meestal zijn zwermen mild gestemd. De kans om gestoken te worden is zeer klein.
Hoewel een zwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen.
Nu ze zijn neergestreken wil je ze waarschijnlijk weer kwijt. 
Je kan hiervoor contact opnemen met imkers op de Aatuinen ;Toine Duijf (06-14889797) , Jeroen den Boer (0653361476) , Harrie Kalf (vergunningen@aatuinen.nl).     

Zij komen dan zo snel mogelijk met de nodige materialen bij je langs om het nieuwe volk een ander thuis te geven.